Artık Siparişten Cayma Süresi 3 Ay

Sanayi Bakanlığı, tüketiciyi mağdur eden otel rezervasyonları başta olmak üzere internetten ve kapıdan yapılan satışları yeniden düzenledi.

Özellikle internetten yapılan satışlarla ilgili olarak bilindiği gibi zaman zaman şikayetler oluyordu. Tüketiciler haklarının genişletilmesini istiyorlardı. Sanayi Bakanlığı bu duruma kayıtsız kalmamış görünüyor.

Tüketiciyi mağdur eden otel rezervasyonları başta olmak üzere internetten ve kapıdan yapılan satışlar yeniden düzenlendi.Buna göre internetten satılan konser bileti, telefonla yemek siparişi gibi işlemlerde vatandaşı yanıltan ya da ürünü zamanında teslim etmeyen firmalara 10 gün içinde parayı iade etme mecburiyeti getirildi.

Burada önemli bir gelişme olaraak internetten alışverişte 7 gün olan ‘cayma hakkı’ süresinin de 3 aya çıkarılmış olmasını zikredebiliriz. Ayrıca internet ve kapıdan satışlarda tüketiciyi yanıltan firmalar kara listeye alınarak, Sanayi Bakanlığı web sitesinden teşhir edilecek. Firmalar kara listeye alınmamak için daha ilkeli davranacaklardır diye düşünüyoruz.

Tüketicileri korumak için kapıdan ve internetten satışlarla ilgili yeni yönetmelikle getirilen bazı düzenlemeler şöyle:

Özel geziler, park, cadde ve kamuya açık alanlarda yapılan satışlar da kapıdan satış kapsamına alındı.

Satıcılar, sözleşme tarihi ve ‘7 gün içinde satıştan vazgeçme hakkımın olduğu konusunda bilgilendirildim’ ibaresini kendi el yazıları ile yazacak.

Konser bileti alma, otel rezervasyonu yapma, telefonla yemek siparişi verme gibi işlemler de koruma altına alındı. Bu gibi işlemlerde malın teslim edilmemesi, hizmetin gerçekleşmemesi durumunda tüketicilere 10 gün içinde paraları iade edilecek.

Satılan hizmet ve ürüne ilişkin ön bilgi verilmez ise satış geçersiz sayılacak. Tüketiciye ön bilginin tam olarak verilmemesi durumunda 7 günlük cayma hakkı süresi 3 aya çıkarıldı. Firmalar, “Cep telefonunu kullandığınız için bir daha satamayız.” diyerek cayma hakkını engelleyemeyecek. Malın kullanımı nedeniyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalar değer azalması sayılamayacak. Ancak değer azalması veya iadenin imkânsızlaşması tüketicinin kusurundan kaynaklanıyorsa, malın değerindeki azalma tazmin edilecek.Tüketicinin satın aldığı ürünü ‘stokta kalmadı’ diyerek teslim etmeyen firmaya ceza kesilecek.

Kaynak: Zaman

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.