KPSS EĞİTİM BİLİMLERİ YENİ KONULAR 2010

2010 Kpss sınavı yaklaşırken öğretmen adaylarına bazı yeni yaklaşımlar hakkında kısa bilgiler vermeyi uygun gördük.

Özellikle son bir kaç yıldır Kpss sınavında Eğitim Bilimleri sınavına giren öğretmen adayları sorunların oldukça zorlaştığını söylüyorlar. Bir takım yeni kavram ve konuları duymayan öğretmen adayları için faydalı olabileceğini düşündüğümüz kavramlara www.hayhay.net üzerinde yer veriyoruz.

Ayrıca KPSS sınavı ile ilgili daha detaylı bilgi ve içeriklere www.tarihonline.com sitesi üzerinden erişebileceğinizi hatırlatmak isteriz.

İşte henüz bazı adayların duymadığına inandığımız bazı yeni Eğitim Bilimleri Konu ve Kavramları ;

Plesebo etkisi : Hastaların ortada gerçek bir tedavi olmaksızın, örneğin ilaç sandıkları şekerli hapları içerek tedavi gördükleri inancıyla iyileşme göstermelerini anlatan kavram.

Crespi Etkisi: Pekiştirmenin gücü ne kadar fazlaysa tepki o kadar kuvvetli olur. Örneğin ; sınıfını geçmesi durumunda çikolata yerine daha büyük bir hediye olan bilgisayar alınması. ( Sistematik Davranış Kuramı – Hull )

Pyglamion Etkisi: Kendini gerçekleştiren kehanetin diğer adıdır.

Verbalizm: Program geliştirmede israfı anlatır. Gereksiz yere emek, zaman ve maliyetin kullanılmaması demektir. Öğretmenin sınıfta lüzumsuz konuşmalarını da buna dahil edebiliriz.

Ambivalans: Bir insan veya durumla ilgili olarak zıt duyguların, fikirlerin ve dileklerin birlikte mevcudiyeti anlamına gelir. Birini birgün sevip ertesi gün nefret etmek gibi..

AKROSTİŞ: Bilgiyi işleme kuramında örgütleme yaparken kullanılan bir teknik. Kelimelerin ilk harfine göre sıralama yapma gibi. Zaten Akroştiş şiirlerinden akla gelir bu kavram adaylar için.

Sosyal Atom Ölçeği : Öğrenilmiş çaresizlik düzeyini ölçen ve kişilerin kaygı ve başarısızlık nedenlerini belirlemeye çalışan bir ölçektir.

Phi Phenemon ( phi-fenomen ) Yasası : Gestalt kuramında algı yanılması kavramının içindedir. Hareketsiz nesnelerin hareketliymiş gibi algılamasıdır.

Evet arkadaşlar yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bunlar sadece şimdilik aklımıza gelen sadece birkaç tane kavram. Kavramları sizler kendiniz ayrıca araştırıp detaylı olarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca konu altından yorumlarınızı da paylaşabilirsiniz.

Kpss ile ilgili olarak daha kapsamlı bilgiler için www.tarihonline.com adresine bakmanızı tavsiye ediyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.