Talha Gönülalan-Lale Devri

talha gönülalanOsmanlı Devleti’nin 1718-1730 yılları arasında yaşanan 12 yılı Lale Devri olarak bilinmektedir ve Lale Devri ile ilgili Tarihçi Talha Gönülalan’ın internette var olan araştırmasından kısa bir bölümü alıntı yaparak bu dönem ile ilgili bilgilendirme yapmak istedik.

Lale Devri ( 1718 – 1730 )

Konuyla ilgili benzer yazılara ve farklı çalışmalara www.hayhay.netüzerinden Tarih kategorisinden ulaşabilirsiniz.

 Bu yazıyı okumadan önce lütfen şu hususlara dikkat ediniz ;

1 – ) Lale Devri ve Lale Devri Yenilikleri konusunda daha detaylı bilgiler için şu adresteki çalışmaları okuyunuz ; http://www.tarihonline.com

2 – ) Yine Lale Devri Yenilikleri isimli daha geniş makalemi www.hayhay.netadresinden Tarih kategorisinden okuyabilirsiniz.

3 – ) Burada yazan bilgileri diğer çalışmalarla tartıp kendi sentezinize ulaşabilirsiniz.

4 – ) Burası bir ödev sitesi değildir sadece bilgi vermek amacıyla bu yazıyı paylaşıyoruz. Lütfen kendiniz kaynaklardan edindiğiniz bilgilerle özgün bir çalışma yapınız.

LALE DEVRİ YENİLİKLERİ ( Maddeler Halinde )

1 – ) Lale Devri’nin en önemli yeniliklerinden birisi 1727′de Osmanlı Devleti’ndeki ilk Türk Matbaası kurulmuş olmasıdır.

2 – ) Lale Devri’nde matbaanın kurulması yanında yaşanan bir diğer bilimsel gelişme de bir Tercüme Heyeti’nin kurulmuş olmasıdır.

3 – ) Lale Devri’nde Osmanlı Devleti adına görülen en önemli gelişmelerden birisi de çeşitli Avrupa devletlerinde geçici olarak elçiliklerin açılması ve bu ülkelere ilk olarak eğitim için öğrencilerin gönderilmesi olmuştur.

4 – ) Bu dönemde Avrupa’da Türk tarzı moda olurken, Osmanlı süsleme sanatlarında ve diğer sanat alanlarında da Avrupalı motifler Osmanlı sanatının dağarcığına girmiştir.

5 – ) Bu dönemde seramik ve çinicilikte de gelişme yaşanmıştır. İznik’te kalan birkaç ustanın İstanbul’a getirilmesi ve Tekfur Sarayı’nda yeni bir üretim merkezinin faaliyete geçmesiyle canlandırılmaya çalışılan bu sanat sarayda klasik tasarım ve teknikler uygulanarak yapılan çini üretimi sayesinde tekrar canlanmıştır.

6 – ) Lale Devri’nde sanat alanında görülen en önemli kişi Levni’dir. Asıl adı Abdülcelil Çelebi olan Levni bu devrin en büyük nakkaşıdır.

7 – ) Lale Devri’nde edebiyatta göze çarpan isim ise devrin en büyük şairi olan Nedim’dir. Özellikle Lale Devri’nin Divan Edebiyatı’na getirdiği hava en olgun biçimiyle kendisini Nedim’in şiirlerinde göstermektedir.

8 – ) Bir eğlence devri olarak da telaffuz edilen Lale Devri, buna bağlı olarak da müziğin de geliştiği bir devirdir. Nitekim bu devrin yaşama sevincini şiirde nasıl Nedim temsil ediyorsa musikide de Mustafa Çavuş temsil eder.

9 – ) 1727’de Üsküdar’da açılan ve Avrupa usulü askeri eğitim vermeyi amaçlayan Hendesane bu alanda bir ilk teşkil etmektedir. Fakat bu Hendeshane, yeniçerilerin karşı çıkması ve yakaladıkları öğrencileri öldürmeleri sonucu kapanmıştır ve başarısız fakat ümitli bir deneme olarak kalmıştır.

10 – ) Tekfur Sarayı’nda açılan çini imalathanesinin yanı sıra, hatayi denilen kumaşı dokumaya mahsus kumaş dokuma fabrikasının kurulması ve Yalova’da bir kağıt fabrikasının kurulması ile ilk itfaiye teşkilatı olan Tulumbacı Ocağı’nın kuruluşu da bu devirde meydana gelmiştir.

Tarihçi Talha GÖNÜLALAN’ın internette var olan yazısından alıntı yapılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.