Örnek İş Projeleri

Bu yazımızda bazı örnek iş projeleri ve projeyi hazırlama aşamalarından kısaca bahsetmek istiyoruz.

Öncelikle söyleyelim daha önce hazırlamış olduğumuz veya onaylanan bir iş projemiz olmadı. Fakat çevremizde gördüğümüz , duyduğumuz kadarıyla bir iş projesi nasıl hazırlanır, hangi aşamalar vardır gibi sorulara kısaca cevap verelim.

Özellikle Başbakanlık, İşkur, Kosgeb gibi kurumların zaman zaman hibe, faizsiz kredi v.b. gibi destek programları olunca istihdama yönelik yeni bir iş projesi hazırlamak isteyenlerin yararına olabilir diye düşündüğümüz bazı noktalara değinelim.

Öncelikle yeni ortaya çıkan sektörler, fazla yapılmayan projeler, özgün fikirler ortaya konularak projeyle ilgili ön çalışma yapılır. İş kurulması , mevzuat, işin gerektirdiği donanım, deneyim, gerekli malzemeler v.b. gibi bütün faktörler yazılarak tek tek değerlendirildikten sonra yapılmasına karar verilen projenin yazılmasına geçilir. Ben sizlere www.hayhay.net üzerinde örnek bir takı mağazası projesinin ortaya çıkma aşamalarını yazacağım.

Sizler bunu kendinize göre düşünüp tartabilirsiniz. Dilerseniz bu örnekteki aşamalardan yararlanarak kendi projeniz için dayanak noktası yapabilirsiniz.

Şimdi ben bir takı mağazası açmayı düşünüyorum diyelim. İçerisinde hediyelik eşyalar, geleneksel kültürel ürünler, boncuk, süs ve diğer bijuteri ürünleri de olacak olan bu takı mağazasının nasıl açılabileceği ile ilgili gerekli mevzuatı ve yukarda saydığım konuları iyice araştırdıktan sonra bu projenin diğer yapılmış projelerden ne gibi farkları olması gerektiğini müsvedde olarak düşündükçe not alıyorum.

Takı mağazamın kendine özgü farklılıklarını aklıma geldikçe toplarken aynı zamanda gerekli maliyet hesaplamaları v.s. de yapmaya çalışıyorum.

Mağazamı nerde açabileceğime dair fikirler geliştirdikten sonra birkaç tane alternatife kadar düşürüyorum.

Faaliyette bulunacak işyerimin adını belirliyorum.

Projemi yazmaya başlarken ilk olarak iş yeri veya firma adını yazıyorum ve ismini neden böyle deçtiğime dair kısa bir açıklama ile tamamlıyorum.

Sonra faaliyette bulunacağım alanları teker teker tamamlayıp her yapacağım işin detaylarına giriyorum.

Örnek olarak “hediyelik duvar panoları imalatı ve satışı” şeklinde bir faaliyet alanının karşısına işin tam olarak nasıl yapılmak istendiği, bu konuda piyasada nasıl bir ihtiyaç olduğu, ürünün imalat aşamaları, satışın nasıl yapılabileceği, kar marjinali v.b. konulara kısaca giriyorum.

Bunun gibi diğer yapacağım bütün faaliyetlerimi de böyle açıyorum.  

Proje uygulama yerim hakkında bilgi veriyorum.

Mevcut durum hakkında bilgi veriyorum.

İş ile ilgili ne kadar bilgi ve deneyime sahip olduğumu, gördüğüm eksikliklerin neler olduğunu açıklıyorum.

Proje yazımı esnasında “Projenin Amacı ve Gerekçesi” şeklinde bir başlıkta biraz uzun ve detaylı olarak projenin sosyal , ekonomik, ticari yönlerini ve beklentilerimi sıralıyorum.

Proje Yararlanıcıları şeklinde açtığım başlıkta kendimi olabildiğince detaylı bir şekilde tanıtıyorum.

Proje uygulama aşamalarını baştan sona kadar yeni bir başlıkta açıklıyorum.

Mesela Faaliyet 1 : … adreste … kira bedeliyle 1 yıllık antlaşmayla şu özelliklere sahip mağazayı kiralayarak ürün satışı yapmayı düşünüyorum.

Faaliyet 2 : Dükkanda belirttiğim düzenlemeler yapılacak..

FAaliyet 3 : Gerekli olan demirbaşlar temin edilecek..

Yukarıda verdiğim örnekte olduğu gibi tüm faaliyetlerimi sırasına göre ard arda ekliyor ve açıklıyorum.

Bir başlık ile Uygulama Yöntem ve Yönetimi konusuna değiniyorum.

Daha sonra gider hesaplamaları konusunda bilgileri dosyama ekliyorum

İşletme giderleri, demirbaş alımı, işlenecek ürün alımı, öz kaynak katkısı gibi ekonomik değerleri ekler halinde dosyama iliştiriyorum.

Satışını yapacağım ürünleri teker teker fiyatları ve yapmak istediğim kar oranlarıyla ekliyorum.

Proje yazımının sonunda Projenin sürdürülebilirliğine dair kısa bilgiler veriyorum.

Ekleri ekliyorum.

Projemi sonlandırıyorum.

Özellikle İşkur,Kosgeb v.b. gibi kurumların verdikleri Girişimcilik eğitimlerinde sanıyorum daha düzgün bir şekilde bunlara değineceklerdir. Fakat ben kısaca bildiğim kadarıyla neler yapmamız lazım hatırlatmak istedim. Tabiki bu bilgiler yüzde yüz işe yarayacak , kesin sonuç verecek bilgiler olmayabilir. Fakat buraya sizin için bir fikir vermesi amacıyla kaydettik.

Umarım yeni iş kuracaklar , proje yazacaklar için en azından temel bir fikir vermiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.